Rozleciała się szyba

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tricky
    Classic
    • 2009
    • 4

Rozleciała się szyba

Zamieszczone przez t271828
    ale jesli dopompujemy teraz, gdy jest zimno
    do prawidłowej wartości to powinniśmy jeden raz w miesiącu kontrolować ciśnienie albowiem ma to wplyw na spalanie pojazdu i na bezpieczeństwo podruzujacych
  • Mettler
    Drive
    • 2008
    • 42

Rozleciała się szyba

Witam
    Mam taką ciekawostkę, w czasie jazdy ( droga bez dziur) pękła i rozpadła się tylna szyba ( nie miała skaz i dziur ) w Leonie II.
    I w związku z powyższym mam pytanie czy spotkał się ktoś może z takim przypadkiem ( może słyszał ) oraz drugie pytanko, gdzie w wawie można tanio a przede wszystkim solidnie wymienić w/w szybę

Pozdrawiam
    Piszę poprawnie po polsku. - A przynajmniej się staram

Już nie Octavka niestety

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Coś mi świta, że chyba w OI też były takie przypadki...
      Co do montażu nowej to zależy ile chcesz wydać ( oryginał czy zamiennik ). Na początek zapytaj w AutoGlassJaan, bo tam jest w miarę tanio ( zamienniki NordGlass-a ) i zazwyczaj mają szyby "od ręki"...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• eX
        Elegance
        • 2006
        • 980

byly takie przypadki taki tez przezylem jazda jazda parkowanie auto zatrzymane, i trach szyba pekla. w aso wzieli wymienili za polowe ceny szyby powiedzieli ze jakas wada niby fabryczna.

Komentarz

• Aras
          Ambiente
          • 2008
          • 163
          • Citigo

Miałem taki przypadek w Ibizie '00. Auto stoi, klapa w górze, trach... Zamykam klape a tu szkło się sypie. Byłem akurat w Holandii a tam wymiana ok 500E, no więc powrót do kraju i wymiana za ok 400zł. Ale to był 2002 rok... Do dziś nie wiem czemu strzeliła :evil:

Komentarz

• ufo
            L&K
            • 2008
            • 1475
            • Octavia III combi (5E5)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

a ja myślałem, że to tylko stare auta tka miały. mając jeszcze fiata 125p wracałem zimą z nart i podczas normalnej jazdy, co prawda był siarczysty mróz, usłyszałem huk. tylna szyba rozsypała się w drobny mak. nastąpiło to krótko po włączeniu ogrzewania tylnej szyby...

Komentarz

• zurcio
              RS
              • 2008
              • 2046

Nie słyszałem o takim przypadku w Skodzie, ale kilkanaście lat temu rodzice sprzedawali Cinquecento ... Facet kupił i zadowolony pojechał ( auto faktycznie było w super stanie - żadnych wad ukrytych, miało chyba ze 4 lata), zrobił ok. 200km.
              Następnego dnia jak stał na światłach strzeliła mu tyla szyba :shock: - samoczynnie.
              Było to trochę w inne epoce więc rozumiem, ale w nowych autach :evil: naprężenia :idea: :idea: :idea: bo co innego :?:
              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• loru
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4286
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mettler, współczuję zawsze to człowiekowi się ciśnienie podnosi :evil:
                Ori to ASO ale to jakieś koszmarne pieniądze a jak zamiennik to tak jak napisał kowal 2002, AutoGlassJaan

Zamieszczone przez Aras
                Miałem taki przypadek w Ibizie '00
                Szwagier ma Ibi i już 2x podczas jazdy posypała się szyba :|
                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Janinho
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 390
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez ufo
                  nastąpiło to krótko po włączeniu ogrzewania tylnej szyby...
                  czyli ewidentnie nagły skok temperatury ją rozwalił więc może w pozostałych przypadkach jest podobnie ?
                  >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• Mettler
                    Drive
                    • 2008
                    • 42

W moim przypadku szyba nie była "wygrzewana" w momencie rozsypki .
                    Jaan niestety podał kosmiczny termin jak również nie ma w ofercie szyby fabrycznie przyciemnionej więc pozostał serwis, najtaniej w wawie w Auto Barcelonie za "jedyne" 1100 z montażem i KLEJEM ( za to liczą oddzielnie :lol: )
                    Piszę poprawnie po polsku. - A przynajmniej się staram

Już nie Octavka niestety

Komentarz

• Salt
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 178

Miałem w swojej O1 przypadek o tyle podobny, że z kompletnie niewiadomych przyczyn pękłą potężnie szyba przednia. Było cholernie upalne lato, zrobiłem weekendową trasę nad morze i z powrotem, wstawiłem auto do garażu, a rano od górnej krawędzi po prawej stronie miałem wijące się pęknięcie na kilkanaście centymetrów. Najgorsze było to, że następnego dnia miałem wyjazd daleko za granicę, a nigdzie nie mogłem od ręki wkleić nowej. Tyłek uratował mi nieoceniony kolega Garret - oby jego słoń kąpał się w mleku:-) - który użyczył mi swojego tyle co zawirusowanego wózka. Tym większy szacun dla niego:-) W warsztacie gdzie wklejali mi nową szybę twierdzili, że widzieli podobne przypadki pęknięć w O1. Byłem wtedy zdrowo zaskoczony i wkurzony, bo nie byłem w stanie powiązać tego pęknięcia z żadnym uderzeniem czy choćby jazdą po dziurach. Ot taki statystyczny przypadek, który trafił na mnie. Zastanawiałem się nawet czy miały na to wpływ ekstremalne wtedy temperatury - dzień później w drodze przez Niemcy termometr pokazywał 39 stopni.
                      andrzejwojnar.pl
                      alchemiaswiatla.blogspot.com

Komentarz

W OI były wady fabryczne, ja mialem tak z przednią szybą, wymienili na gwarancji.

Komentarz

• Arek
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 3143

Zamieszczone przez Mettler
                          w czasie jazdy ( droga bez dziur) pękła i rozpadła się tylna szyba
                          Zamieszczone przez kowal 2002
                          Coś mi świta, że chyba w OI też były takie przypadki...
                          tak miałem ja jechałem sobie i strzeliła mi tylna szyba w drobny mak.Auto było na gwarancji i w ASO Wimar jerozolimskie wypieli sie tyłkiem że nie podlega cos takiego gwarancji mimo to ze pan od gwarancji powiedział mi ze to jest wada fabryczna :diabelski_usmiech olałem ich i zrobiłem sam na swoja rękę na Okęciu niedaleko od reala jadąc w strone Janek,nie pamiętam adresu i ceny bo robiłem 4 lata temu lae do tej pory trzyma jak należny

i tu link
                          -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

Pracuję...